Бр. 8/1963 г. ~ Въпроси, по които малко се говори: Особени

...
Бр. 8/1963 г. ~ Въпроси, по които малко се говори: Особени
Коментари Харесай

За хигиената на брака, секса, ревността и изневярата през социализма

Бр. 8/1963 година ~ Въпроси, по които малко се приказва:
Особени старания би трябвало да се вложат в битката за изкореняването на онанизма, или така наречен „ уединен недостатък " – полово облекчаване по изкуствен метод, публикувано повече измежду момчетата и по-малко измежду девойките. С нужната тактичност и съвестност, а не със закани и бруталности би трябвало да се изясни, че половото самозадоволяване не е неизлечима болест, а нездравословна, само че преодолима привичка, която изтощава организма и поврежда здравето и може да докара до самовнушена полова импотентност. (...) Затова се предлага в случаите на сдържан онанизъм видимо да не го виждаме, само че да променим дневния режим на детето, като включим в него някои противодействуващи ограничения. Децата и подрастващите би трябвало да се приучат да спят на полутвърдо легло (дъски под дюшека), при умерена температура и леки завивки, като ръцете бъдат над тях. Да не се позволява излежаване след пробуждане от сън. (...) Да се носят комфортни облекла, които не пристягат тялото, да се заобикалят подправките, преяждането, безделието, еротичните възбуди – танци, филми и прочие Много потребно работи физическият труд и физкултурата на пресен въздух. Да се заобикалят колоезденето и ездата.
Д-р Петър Милев, теоретичен помощник в Педагогическия институт при Българска академия на науките

Бр. 6/1967 година ~ Хигиена на брака:
Като норма за здрави брачен двойки се смятат 1-2 полови сношения в седмицата. Най-подходящото време е преди сън. Когато единият от съпрузите или и двамата са изтощени, възможно е полово съприкосновение заран. Дневното полово другарство не е целесъобразно. 
Физиологическа нужда у множеството хора е да се удовлетворяват изцяло с един сексуален акт. Прекаляването в това отношение изтощава нервната система и в последна сметка става причина за полово изтощение.
Проф. А. Б. Прайсман

Бр. 7/1967 година ~ Ревността и изневярата:
А какво държание би трябвало да имаме, когато сме открили, че другарят или другарката ни са си разрешили извънбрачна връзка? (...) Ако нашият приятел в брака просто се е увлякъл и в случай че това не е смутило искреността и дълбочината на неговите усеща към нас, ние би трябвало може би с схващане да му подадем ръка. Защото да се бърка е човешко. Истинската обич е несъвместима с надутата поза на накърнено самолюбие. Ревността е анахронизъм и безспорно ще пристигна времето, когато хората няма да могат да схващат нито тъгите, нито държанието на Шекспировия мавър.
Д-р Тодор Бостанджиев

Източник и фотоси: jenatadnes.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР